divendres, 9 de maig del 2014

Periodistes novel·listes


Per Sant Jordi d'enguany va arribar-me a les mans Eufòria l'última novel·la del mediàtic periodísta de llarga trajectòria Xavier Bosch, aquell que parodiaven com un gegant amb veu de tro al "Polonia"; creador de programes de tele com l'APM o "El gran dictat".

La novel·la és una denúncia dels entrellats poc nets dels empresaris multimilionaris de l'oci amb els representants dels poders institucionals. També hi ha retrets del joc brut dels laboratoris per fer receptar els seus productes subornant els metges de totes les maneres imaginables.

La història i els personatges representats són molt actuals; tots tenim presents les visites d'un magnat americà dels casinos per implantar-se en terrenys gratuïts prop de Barcelona o Madrid. Amb aquesta història de fons Xavier Bosch ens mostra una trama a l'estil "Mil·lenium" de Stieg Larsson: amb hospitals, hackers, vídeos de contingut sexual per collar els "dolents", publicacions periòdiques; també amb botxins i víctimes... Tot i la utilització de recursos literaris poc novedosos la novel·la és prou interessant i fàcil de llegir; on la ficció i la realitat denunciada no tenen una frontera nítidament definida. Això ens fa pensar que darrere la ficció presentada com entreteniment hi ha quelcom més, que ens alerta de la realitat del món en que vivim.


Autor: Xavier Bosch
Títol: Eufòria
Editorial: Proa. Barcelona, 2014
Col·lecció: A tot vent, 608
Pàgines: 319


...-