dimecres, 3 de febrer de 2016

La senectut i la mortEn l'interval de cinc dies he vist dues pel·lícules impactants i molt connectades entre elles. Primer va ser "El artista y la modelo" del director Fernando Trueba, un dissabte a la 2 de TVE i l'altra, el dijous següent a la sala 1 del Catalunya, "La juventud" de Paolo Sorrentino.

En ambdos films la preocupació dels directors és remarcar els sentiments de les persones en la darrera etapa de la seva vida, en la senectut, quan s'ultrapassen les quatre vintenes d'anys. No pretenc fer cap "spoiler" d'aquestes pel·lícules; però, sí he de dir que hi ha escenes de sorprenent coincidència: la divinitat de la dona, la inevitabilitat de la vellesa i la mort i com encarar-les, el bany i la bellesa del nu femení, la vida creativa fins l'últim dia dels ancians artistes, (un escultor, un director de cinema i un compositor)... I tantes altres coincidències que permeten assegurar que Sorrentino havia vist la pel·lícula de Trueba abans de fer "La Giovinezza". Una altra curiosa coincidència és la relació dels artistes ficticis de les pel·lícules amb artistes reals: Modigliani era amic personal del personatge de Trueba i el compositor interpretat per Michael Caine en el film de Sorrentino havia estat una setmana amb Stravinsky

Per acabar deixeu-me fer-vos dues recomanacions en cas de que podeu gaudir d'aquestes pel·lícules: atenció als finals colpejants, i brillants com el flaix d'un llampec, de les dues; i, delecteu-vos amb las vistes precioses pròpies d'espot publicitari del balneari suïs on Thomas Mann va situar la genial "Der Zauberberg" escrita al 1924 i aquí traduïda com "La muntanya màgica".

***

Títol:  El artista y la modelo
Direcció: Fernando Trueba
Actors: Jean Rochefort, Aina Folch, Claudia Cardinale...
País: Espanya, França
Any: 2012
Durada: 105 min.

Títol original:  La Giovinezza (Youth) (La juventud)
Direcció: Paolo Sorrentino
Actors: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda...
País: Itàlia, França, Suïssa, Regne Unit
Any: 2015
Durada: 118 min. (Segons altres fonts: 124 min.)


...-

1 comentari:

Lukas4 ha dit...

En ambdues pelis les referències a obres clàssiques de la Història de l'Art són abundants, començant per Rubens i la casta Susanna.