dilluns, 14 de novembre de 2016

La teulada vermella


Després del film "Una familia de Tokio" (comentat en aquest bloc) l'octogenari director japonés Yôji Yamada ens delectà al 2014 amb "La casa del tejado rojo" la darrera obra, per ara, de la seva prolífica producció cinematogràfica.

Així, doncs, el passat cap de setmana hem vist a casa la versió en DVD de "La casa del tejado rojo" distribuïda per GOLEM, amb l'àudio en japonès y subtítols en castellà. És una bonica peça que amb l'aparent simplicitat habitual en aquest director trasllada una obra literària de Kyoko Nakajima a la pantalla de forma magistral, d'una perfecta bellesa, pulcra, equilibrada, amb els detalls triats amb tanta cura que ens fa oblidar que estem davant d'un film modern; uns exemples són l'acuradíssima ambientació del període de la II Guerra Mundial, o la tonalitat dels colors triats per a les imatges, recurs tècnic que ja havíem vist en "Una familia...". La història és el relat manuscrit de l'anciana tieta soltera Taki, la qual per suggeriment del seu nebot-nét redacta la seves memòries on rebel·la un secret de família que ha amagat fins la seva mort.

La historia principal és la d'un amor adúlter, relat que fa de suport dels esdeveniments quotidians d'una família benestant arrossegada per la tragèdia de la guerra. Alhora que ens situa en el context històric dels últims anys del Japó imperial, entre 1936 i 1945, el film ens presenta les múltiples questions humanes que interessen en les nostres vides: la lluita contra la malatia (el fill de la llar familiar on Taki fa de minyona patirà una poliomielitis); la llibertat de rebutjar el matrimoni per imposició; les enveges familiars; el com encarem el final de la nostra vida; i, fins i tot, hi trobareu una curta seqüència dedicada a l'homosexualitat femenina.

És un film molt recomanable, rodó, sense ni un xic de pellofa, tots els elements són necessaris, significatius; també perfectes són tots els detalls de la casa, on cada fotograma és una petita joia. Com a mostra teniu les fotos que acompanyen aquesta entrada. I un últim detall, en una escena d'exterior nocturn veiem sobre el centre de la pantalla el cel estelat per damunt l'hortizó, que només pot ser l'oriental, on s'identifiquel clarament els tres brillants estels del cinturó d'Orió.

...
*  *  *  *  *

Títol original: Chiisai ouchi (La casa petita)
Títol castellà: La casa del tejado rojo
Director: Yôji Yamada
Actors: Tokako Matsu, Haru Kuroki, Hidetaka Yoshioka y Satoshi Tsumabuki
Any: 2014
Duració: 136 min.
País: Japó
Guió: Yôji Yamada, Emiko Hiramatsu
Història original de Kyoko Nakajima
Música: Joe Hisaishi
Fotografia: Masashi Chikamori
Premi: Ós de plata a la millor actriu (Haru Kuroki) 2014, Berlín


...