dimarts, 28 d’agost del 2018

L'abundància i l'excés



Una amiga, dissenyadora de moda i complements, m'explicava que tant en el disseny artístic com en altres aspectes de la vida l'excés de detalls preciosos espatlla i enterboleix l'efecte final de la composició, tan se val que sigui l'estampat d'una samarreta, un vestit de núvia o la decoració d'una cuina familiar.

El mateix passa amb la pel·lícula que van emetre a la tele el passat diumenge, "El Jutge"; del 2014 amb actors de renom com Robert Duvall i sempre en segon terme contràriament a la fitxa oficial que dur en primer lloc l'home de còmic Robert Downey Jr. aquí interpretant un punyent advocat defensor de son pare. Tot i ser nominada a l'Òscar del 2015 per l'actuació de Robert Duvall interpretant un jutge de poble en els darrers moments de sa vida no s'escapa a l'espectador la munió excessiva de temes que pretenen incloure's en el guió: conflicte entre pare estricte i fill rebel; entre germans, un d'ells autista; i l'apoteosi de tema judicial, amb la impossibilitat de fer contents a totes les parts i d'encertar sempre en les decisions per part dels jutges; amb cita molt oportuna a "Matar un rossinyol" on va debutar el jove Robert Duvall. També està l'assumpte de prendre la justícia personalment i castigar els delinqüents al marge de les lleis i del codi penal. Tot això barrejat amb conflictes de parella amb filla d'uns deu anys encantadora que pateix de forma comprensiva la separació dels pares. El retrobament amb l'antic amor de sa vida, ara mare soltera d'una filla vint anys que (aixó es spoiler) o és filla de l'advocat o del seu germà gran i amb qui ell, sense saber-ho, va mantenir una relació incestuosa a la seva arribada al poble. També es present el tema de la mort, la finitud de la vida i el càncer...

Així, doncs, sense esperar-ho, l'altre nit vam gaudir d'una llarga sessió del que en una vella dita catalana es coneix per: "Qui molt abraça poc estreny". A la fi vam tancar la TV prop de l'una de la matinada amb la sensació de que no havíem perdut del tot un temps preciós de descans.

----------------------
NOTA: No vull deixar de remarcar el paper del fiscal excelentment interpretat per Billy Bob Thornton, el metge enamorat de la Penny en un capítol de la sitcom The Big Bang Theory.  


Fitxa tècnica

Títol: El Jutge
Direcció: David Dobkin
Producció: Susan Downey, David Gambino, David Dobkin
Guió: Nick Schenk, Bill Dubuque
Música: Thomas Newman
Fotografia: Janusz Kaminski
Montatge: Mark Livolsi
Actors: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D'Onofrio,
País: EEUU
Any: 2014
Durada: 142 min.
Gènere: Drama, Cinema judicial




...-