dimecres, 5 de febrer del 2020

Animació per encarar la mort



Aprofitant les ofertes del meu proveïdor d'internet vaig activar a la tele una pel·lícula d'animació de l'any 2012 la qual havia estat nomenada a l'Oscar en el seu gènere. Parlo de "ParaNorman", títol que va ser traduït al castellà per "El alucinante mundo de Norman". L'Oscar va ser per "Rango", ignoro els sorprenents criteris del jurat que va decidir el perquè la del camaleó del desert de Mojave era millor.

És extraordinària la bellesa gràfica del film fet amb la tècnica de Stop-Motion amb personatges sòlids d'uns vint centímetres d'alçada, articulats mitjançant una estructura interna metàl·lica envoltada de material plàstic de color fet amb impressora 3D. Admirable treball dels estudis LAIKA d'Oregon, responsables de "Coraline", de l'any 2008, també comentada en aquest bloc. No podem oblidar l'acabat digital que donen al film un toc de meravella pels sentits.

Però, si les imatges són excel·lents el tema, la història i els valors que transmet són de treure's el barret. Tot i que els distribuïdors el presenten com un film dirigit a tots els públics, els nens del primer cicle de primària no captaran la transcendència dels missatges que postula el film. Els guionistes aprofiten la moda dels morts vivents i d'altres éssers a la recerca de venjança, però l'ànima que basteix el film és la injusta execució d'una nena que 300 anys enrere fou acusada i condemnada a la foguera per uns fals delicte de bruixeria. Tot plegat permet fer una denúncia dels pecats socials, pressents lamentablement a la societat actual, com són la por i el rebuig del diferent, la irracionalitat de les masses manipulables pels qui escampen la por i la conveniència de reconèixer els errors i saber demanar perdó.

Per concloure, una obra mestra en defensa dels principis del respecte al diferent, la necessitat de comprendre el proïsme, i d'empatitzar. Però, sobre tot per interioritzar la finitud de la vida.


Títol original: ParaNorman
Títol castellà: El alucinante mundo de Norman
Directors: Chris Butler, Sam Fell
Guió: Chris Butler
Durada: 92 min.
Gènere: Animació, Comèdia de terror.
Música: Jon Brion
Any: 2012
Producció: LAIKA



...