dijous, 20 de setembre del 2007

El rebuig social de la vellesa


D’una banda tenim el culte als atributs associats a la joventut, que és alhora paradoxa i paradigma de la nostra societat; però d’altra banda tenim el rebuig creixent de la vellesa que demostra el baix nivell moral d’aquesta mateixa societat.

És evident que la joventud aporta l’element dinamitzador, emprenedor i creatiu de la societat, però lamentablement el que la nostra societat més valora és l’aparença de joventut. Una cosa és tenir cura del cos i fer una vida saludable i altre molt diferent és la malaltissa adoració del cos que veiem proliferar a les pantalles i papers impresos. Només cal que mireu els anuncis de centres d’estètica o de gimnàstica. Per vergonya d’aquest primer món diàriament destinem ingents quantitats de diners a clíniques inqualificables on practíquen dubtoses técniques quirúrgiques a més de les antiestètiques liposuccions, els implantaments de silicona i, fins i tot, les injeccions de toxines per eliminar les naturals marques que els temps deixa en el rostre humà.

També fa avergonyir el cas d’un centre geriàtric de la comunitat de Madrid, que va apareixer als diaris mesos enrere. Quan aquesta residència va haver de ser tancada per l’ominós tracte que patien els interns, només quinze ancians van ser recollits per seus familiars després de la comunicació de les autoritats, els altres cinquanta van haver de ser atesos per les autoritats davant la desídia dels seus propis familiars, que van desentendre’s.

Dedueixo que ambdós comportaments són manifestacions del mateix defecte. La immaduresa de la societat que no vol acceptar la realitat de que tots envellim, ni la seva consequència més flagrant: que tots morirem. Per no acceptar aquesta realitat hi ha qui cau en la ximpleria d’amagar el cap sota l’ala i fer com que no passa res, com si el pas del temps no fos un fet amb conseqüències. Voler viure com si la joventut fos eterna, massa sovint a canvi de diners pagats a xarlatans, és immoral. També ho és fer com si els nostres vells no existissin, amagant-los en caus infectes i deixant-los morir en mans de voltors sense escrúpols, que ho són, malgrat que es vesteixin amb bata blanca.