dissabte, 1 de desembre del 2007

Bartolomé de Las Casas

Bartomeu Casaus

Fra Bartolomé de Las Casas va ser un gran defensor dels indis americans. Nascut a Sevilla el 1484, va morir a Madrid l’any 1566. El 1502 va arribar a La Hispaniola (actualment Haití i República Dominicana) encarregant-se d’administrar una “encomienda”. El 1510 s’ordenà sacerdot.

Després de prendre consciència de l’injust sistema d’explotació dels indis, amb l’evidència de la catàstrofe demogràfica que aquell havia produït, va retornar a Castella on el 1516 va ser nomenat “Protector universal dels indis” pel cardenal Cisneros.

El 1520 va tornar a Amèrica per dur a terme el seu model de projecte colonitzador sense l’esclavització dels indis. Va fracassar, sobretot per l’oposició dels “encomenderos” i dels que, des de Castella, defensaven la legitimitat de la conquesta. Contra aquests les tesis antiesclavistes de Las Casas no van prosperar. Malgrat això se’l considera l’Apòstol dels indis.

La seva obra més coneguda és la Brevísima relación de la destrucción de las Indias, publicada inicialment en el 1542 i dirigida al príncep Felip. El mateix que en l’any 1554, ja com a rei Felip II, manaria recollir i prohibir la circulació de tots els exemplars de la “Brevísima...”

-- detall de la portada de la Brevísima..., editada a Sevilla --

3 comentaris:

Membrill0 ha dit...

Molt bé, molt bé...
si m'expliques els posts llavors no té gràcia llegir-los.

salut

PD: per cert, molt bons els entrepans

Lukas4 ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Lukas4 ha dit...

He descobert que el veritable cognom de Bartolomé de Las Casas era Casaus, tal com surt a la portada de la "Brevísima..." publicada a Sevilla el 1552.
Potser, quasi segur, era d'origen català, com Cristòfol Colom. Casualment(?) el pare de Bartolomé de Las Casas havia acompanyat a Colom en el seu segon viatge al Nou Món.