divendres, 4 de desembre del 2009

Caratallada

Títol original: Scarface
Any: 1983
País: EUA
Duració: 170 min
Director: Brian de Palma
Intèrprets: Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer, Mary Elizabeth Mastrantonio, Robert Loggia, F. Murray Abraham, Miriam Colon, Harris Yulin, Paul Shenar
Guió: Oliver Stone
Música: Giorgio Moroder
Productora: Universal Pictures
Génere: Drama


Aquesta setmana la TV8 ha emès la versió en castellà de la mítica pel·lícula del 1983 Scarface, dirigida per Brian de Parma, i interpretada magistralment per Al Pacino. El film és una reposició d’una altra pel·lícula del 1932 dirigida per Howard Howks on es narra l’ascenció i caiguda d’un gàngster i narcotraficant.

La versió de 1983 d’Scarface (Caratallada) va ser molt comentada en la seva estrena. S’hi descriu l’activitat d’un emigrat cubà als EUA originari de l’episodi del 1980 conegut com l’èxode de Mariel quan milers de cubans van ser autoritzats a marxar als EUA fet que els seguidors de Fidel Castro van aprofitar per alleugerar les seves saturades presons de delinqüents de tota mena.

Brian de Palma desenvolupà l’idea de la pel·lícula a França on restava en tractament per desintoxicació de la cocaïna i afegí episodis reals dels arxius policíacs de Miami.

Com totes les creacions de qualitat, Scarface, té múltiples lectures: la més elemental és la història del món dels narcos; una altra és la lluita per l’èxit personal fins a tenir el món a les teves mans, resumit en el lema de Tony Montana “The wordl is yours...”; per acabar en el reflexiu discurs de la dona eixorca de Tony, interpretada per una Michelle Pfeiffer de 25 anys, afirmant que un cop arribats al cim del luxe i del poder econòmic no són pas un guanyadors, són perdedors. És impactant la conclusió de Tony en el restaurant ple de gent de l’alta societat, preguntant-se: “Això és tot, menjar, beure, drogar-se, cardar...?”; instants després dirigint-se a la sortida del restaurant escridassa els clients espectadors dels seu escàndol dient-los: “Vosaltres sou com jo, però no teniu valor per fer el que faig jo...”

La luxosa casa on Tony Montana practica zàping des de la banyera (a l'any 1983), i on finalment morirà en una apoteosi de trets de fusell, va ser copiada íntegrament per un dels mafiosos napolitans, segons explica Roberto Saviano a “Gomorra”. Aquest film d’Al Pacino és una obra de culte dels nous membres de la Camorra, i Tony el seu model.