dijous, 21 de gener del 2010

Europa i Haití


Foto 1: Infants de marina dels EUA controlant la capital haitiana després de l’expulsió del president electe Aristide el 29 de febrer de 2004.

Naomi Klein ja ho va dir en el seu llibre de l’any 2007 “La doctrina del shock”. En aquell minuciós estudi desvetllava l’aprofitament capitalista dels desastres naturals, i els no naturals, que sovint colpegen les comunitats humanes. Des de la dictadura de Pinochet de 1973, fins el tsunami de l’oceà Índic del 2004, passant per l’huracà Katrina, l’atac a les torres de Nova York l’11S i la invasió d’Irak; en tots aquells desastres el conglomerat industrial, comercial i governamental va aixecar la seva pila de guanys econòmics sobre la bastida de la catàstrofe, la guerra o la inseguretat ciutadana.

Ara toca Haití, destruït pel terratrèmol del 12 de gener. Serà una nova oportunitat on es demostrarà la certitud de les tesis de N. Klein. Segons els mitjans, després de nou dies de caos la situació comença a estar controlada pels militars nord-americans, que han fet de l’aeroport de Port-au-Prince la pròpia i exclusiva base d’operacions, en prejudici d’organismes com MSF (Metges Sense Fronteres) i expulsant periodistes internacionals que s’hi havien instal·lat.

Entretant, Europa mostra l’evidència de la seva incapacitat per prendre cap posició directiva. Ha estat escombrada, com l’ONU, de qualsevol paper rellevant per solucionar la crisi haitiana. Això sí, tret d’aportar l’ajut humanitari en forma de milions d’euros que no sabem qui gestionarà.


Foto 2: Descàrrega inicial de material, el dia 18 de gener de 2010, per l’assentament dels 16.000 militars nord-americans encarregats d’organitzar la reconstrucció d’Haití.

Font de les imatges: Internet i The Washington Post