dilluns, 1 de març de 2010

Fuenteovejuna


El 28 de febrer de 2010, en el Centre Cultural Caixaterrassa, la Compañia Antonio Gades va representar Fuenteovejuna, el gran muntatge de ballet del finat ballarí que dóna nom a la companyia, mort el 20 de juliol de 2004. L'obra està inspirada en l’homònima de Lope de Vega amb l’adaptació de José Manuel Caballero Bonald. La coreografia és, naturalment, d’Antonio Gades, director dels primers muntatges i coautor de l’adaptació. Inclou peçes musicals d'Antón García Abril, Modest Mussorgsky, música barroca, Antonio Gades, Antonio Solera y Faustino Núñez.

La representació va superar les expectatives en excel·lència. Vam gaudir d’una interpretació on el nombrós grup de ballarins va demostrar mestria després d’haver-la representat al llarg dels darrers anys en els més prestigiosos escenaris d’arreu del món. El resultat no podia ser altre que una mostra d’art en estat pur, emocionant en grau superlatiu, insuperable. En veu d’un director d’esbart d’una ciutat veïna, i conegut nostre, va ser: "Un espectacle per delectar-se com un boig, la perfecció... Millor que això no es pot fer".

El contingut és prou conegut, els habitants d’un poble de Còrdova rebel·lats contra l’abús d’autoritat i contra la injustícia treuen a flor de pell, també dels espectadors, el sagrat sentiment de la solidaritat entre els éssers humans.

Les escenes, les parts segons l’edició en CD, són les següents:
1. La trilla
2. Los labradores
3. La molinera
4. El pregonero
5. El olivito
6. La botella
7. La serrana del caldero
8. La vaquilla
9. La jota de tres
10. Bolero de Algodre
11. Acoso
12. La vara
13. El lavadero
14. La sábana
15. Petición de ayuda
16. La manta
17. Vestimenta Comendador (de "Cuadros de una exposición")
18. Prueba a frondoso
19. Tangos
20. El velo
21. Jota de la flor
22. Bolero Orellana
23. El galán de esta villa
24. Conclave
25. El dolor de las mujeres
26. La revuelta
27. Final