dissabte, 26 de febrer del 2011

Culpa i penitència


Fitxa:
Títol: El lector (Original anglés: The reader)
Direcció: Stephen Daldry
Guió: David Hare, basat en la novel·la Der Vorleser de Bernhard Schlink
Música: Nico Muhly
País: EUA, 2008
Duració: 123 min.
Guanyadora d’un “Òscar” a la millor actriu: Kate Winslet en el personatge de Hanna Schmitz

Personatges:
Hanna Schmitz: Kate Winslet
Michael Berg: Ralph Fiennes
Michael Berg, jove: David Kross
Professor Rohl: Bruno Ganz

La casualitat, o la voluntat del programadors de TV3, va fer que ahir a la nit tornéssim a gaudir d’una magnífica interpretació de la Kate Winslet; ara va ser el film “El lector”, quan feia poques setmanes que la mateixa cadena emetia “Jocs secrets” pel·lícula també protagonitzada per la Winslet i que comentaré en un altre article.

El lector” l’havíem vist al 2008 quan la van passar en les sales de projecció convencionals. És una commovedora història amb múltiples lectures com les obres magistrals, un diamant amb moltes facetes. Entre les moltes qüestions que planteja l’autor és difícil de triar l’eix central, sempre marcat per les relacions humanes: La responsabilitat personal, la lleialtat, l’amor, l’autoestima, la justicia, l’ètica, l’holocaust, les conseqüències de les guerres.

Sense desvetllat la trama d’aquest film, cal explicar que el personatge protagonista, Hanna Schmitz, era una treballadora, al Berlín de 1940, de la coneguda empresa electromecànica Siemens (també podia ser de l’AEG); després, en els anys de la guerra, va ser vigilant de presoneres i un cop acabada la guerra treballava de cobradora al tramvia. En aquesta darrera etapa va conèixer el jove Michael Berg, amb qui va tenir una apassionada relació, com tants d’altres han tingut d’un estiu de durada, bastida de lectures i sexe. Anys després l'atzar els tornarà a connectar, però de forma sorprenent.

No deixeu de veure aquesta pel·lícula per saber més sobre les lleis, la justícia, la conducta honesta i les traïcions. Magnífica interpretació de la Winslet i magnífica pel·lícula. Una pregunta final: Fins on estaríeu disposats a patir per mantenir amagat un secret de la vostra vida; o per no fer mal als altres? D'això, també, va "El lector".


...-