dimecres, 17 d’abril de 2013

Vellesa i joventut


En l'article habitual de Rosa Montero en el País Semanal, del 14 d'abril passat, escriu: "Sócrates, tras haber sido condenado a muerte, se pasó la última noche de su vida aprendiendo a tocar una complicada melodía con su flauta. Sus amigos, que estaban desolados, le preguntaron para qué perdía en tiempo en eso. -¿Para qué va a ser?-, contestó, -¡Para aprenderla antes de morir!".

Rosa Montero cita a Sócrates per il·lustrar l'entusiasme i vitalitat d'un lector nonagenari que l'havia enviat un e-mail dient-li que havia après molt amb un dels seus llibres, que l'havia fet diferent per a tota la vida; un lector ple d'alegria de viure, amb capacitat per canviar, amb un entusiasme projectat "per a la resta de la seva vida", en un futur inacabable.
 
Semblant sensació va fer-me una entrevista a Teresa Juvé (viuda de Josep Pallach, fundador del PSC, mort al 1977). La dona de més de 90 anys es lleva abans de les set del matí, escriu cada dia, viu sola, i es fa càrrec de les tasques domèstiques en la seva casa empordanesa.
 
Aquesta actitud vitalista l'hem vist en el pensador, economista i catedràtic José Luis Sampedro, mort el 8 d'abril passat als 96 anys. Vital fins i tot reconeixent amb ironia i bon humor les xacres de l'edat que l'obligavenen cada matí "a ponerse los ojos, la boca y los oídos..." Dèia: Tením l'obligació de viure la vida, defugint la idea de patir la vida, s'ha de lluitar per la millora personal, mirar endavant sempre, sense rendir-se mai; cercant la millor manera de conrear la nostra pròpia personalitat i de ser lliures tenint pensament independent, fugint de la pressió dels mitjans de "persuasió", que volen passar, però no ho són pas, per mitjans de comunicació.
 
Cal, doncs, esforçar-se per millorar-nos personalment, formant-nos, estudiant, aprenent fins el darrer dia de la nostra vida. La vitalitat i l'esperit de la joventut no és cosa de l'edat, bé que ho saben aquella que coneixen la Rosario de 89 anys; ella sempre diu: "que no se sent vella". I és que, com diu Rosa Montero: "... hay jóvenes que son viejos a los veinte años y viejos capaces de reinventarse cada día". 

Fonts:
- El País Semanal, (Domingo 14 de abril de 2013, nº 1907), pàg. 88, article: "La mejor manera de ser eterno" de Rosa Montero
- Foto: "Canal Terrassa Vallès - TV" programa de 1.12.2010.  Consol Torres Vidal (nascuda al 1932) en una entrevista televisiva, amb motiu de ser nomenada "Terrassenca de l'any 2010"....-

1 comentari:

Lukas4 ha dit...

Consol Torres, (Terrassa 1932-2013) ha mort el passat 26 de juliol. Sempre serà recordada amb gratitud per molts terrassencs per la seva inqüestionable vitalitat lluitadora pel benestar dels seus conciutadans.