diumenge, 16 de març del 2014

Comprendre els números


El passat 6 de gener els "Reis d'Orient" van passar per casa deixar-nos un bonic regal en forma de llibre; un volum de poc més de dues-centes pàgines editat per Tusquets, en castellà. És el vintè llibre de la col·lecció "Libros para pensar la ciencia", escrit per John Allen Paulos que porta per títol "El hombre anumérico" i per subtítol "El analfabetismo matemático y sus consecuencias" rematat per la cita d'Isaac Asimov següent: "Inteligente análisis de las locuras que engendra la falta de comprensión de la ciencia y de las matemáticas."

El llibre es una demostració de com el desconeixement dels números, del càlcul i de les lleis de la probabilitat augmenta la nostra vulnerabilitat davant tota mena de pseudociències. Escrit amb estil proper a qualsevol lector i cert grau d'ironia i humor. Per exemple, en un capítol demostra com tu, lector, has inspirat, en més del 99% de probabilitat, una molècula de l'aire que va exhalà Juli Cèsar quan, segons el relat de Shakespeare, va dir allò de: També tú, Brutus!

Aprofito els consells i la lectura de l'obra de John Allen Paulos per aplicar-los a una moda que va sorgir anys enrera i que encara és vigent: La recollida de taps de plàstic amb finalitats solidaries. Resulta que el polietilè d'alta densitat (HDPE), utilitzat per fer molt taps d'envasos, és reutilitzable i el paguen a 200€ la tona. Recentment ens han demanat que participem en la recollida d'aquest material amb finalitats solidaries; naturalment els he dit que sí ho faré. Però, he volgut quantificar el valor de la meva aportació.

El procediment ha estat el següent: El preu pagat al centre de recollida havia estat de 300 €/tona; però, com s'ha dit més amunt, ara amb els costos afegits de logística i personal el preu és de 200 €/tona, és a dir 0,2 €/kg; o dit d'altra manera 0,0002 euros per gram. A casa generem 3 taps de 5 grams (garrafes d'aigua) més 3 taps de brik de llet, tot plegat uns 20 g de (HDPE) cada setmana. Suposant, en el millor dels casos, que arrepleguéssim 50 grams/setmana el valor generat a casa meva en forma de taps de polietilè d'alta densitat per a les ONG seria de:

  50g/setmana x 0,0002 €/g = 0,01 €/setmana   . 

En altres paraules, trigarem entre dos i quatre anys en generar 1€ de solidaritat. Sabíeu que ens movem en aquestes xifres?


---


Títol: El hombre anumérico
Autor: John Allen Paulos
Traducció: Josep M. Llosa
Editat per: Tusquets, Barcelona, 1990
Col·lecció: Metatemas, 20 - Dirigida per Jorge Wagensberg
Pàgines: 208




...-